Naar inhoud Naar navigatie

De windmolen

Geschiedenis

Op het bastion Welgemoed, één van de zes bolwerken (vroegere vestingwerken) van de stad Bredevoort,  werd in 1644 de eerste windmolen van Bredevoort gebouwd. Frederik Hendrik sloot een overeenkomst met de graaf van Steinfurt, die al sinds de middeleeuwen het recht van wind en gemaal bezat en bang was dat zijn molen in Aalten minder zou opleveren. Door deze inspanning van de toenmalige pandheer van Bredevoort, Prins Frederik Hendrik, heet de molen nog steeds Molen ‘Prins van Oranje’. Deze eerste standerdmolen verbrandde in 1869, waarna in 1870 de huidige ronde stenen beltmolen werd gebouwd. De bouw lag destijds enige tijd stil, omdat de Duitse metselaars moesten dienen als soldaat in de Frans-Pruisische oorlog.

 

Restauratie

De molen is in 1968 gerestaureerd en in 1991/1992 is de molen weer onder handen geweest (het technische gedeelte). Bij deze laatste restauratie is er weer een tweede beltdeur gekomen op dezelfde plek als vroeger.

De molen heeft niet alleen een belt van 3,5 m. hoogte, maar daaronder zit ook nog een 6 m. hoge stadswal (verdedigingswerk van vroeger).

 

Openingstijden van de windmolen

De korenmolen wordt door vrijwillige molenaars draaiende gehouden. De openingstijden zijn op zaterdag; wanneer de wieken draaien en op afspraak